BLOG 5
Karen Klein edelsmid
Is het zilver wat er blinkt?

Argentium zilver. Berlijns zilver. Nieuw zilver. Fairtrade zilver. Zilverklei. 
Wat is dat allemaal?
In deel 1 van dit blog over zilver heb ik verduidelijkt wat het verschil is tussen 925 en 835 zilver, Sterling zilver, Fijn zilver, en 1e + 2e gehalte zilver. 
Maar er is nog meer zilver dat er blinkt:

Argentium Zilver:
Argentium zilver is nog relatief nieuw. Hierbij is het metaal dat bij het pure zilver gemengd wordt geen koper, maar Germanium.
Het is verkrijgbaar in 2 legeringen: 935 en 960, beide bevat dus iets meer puur zilver dan het bekende 925 zilver. Het effect van het bijmengen van Germanium in plaats van koper is dat het zilver hierdoor niet meer oxideert (verkleurt) zoals sterling zilver dat wel doet. Veel mensen vinden dit een voordeel.
Argentium zilver is wat witter van kleur dan 925 zilver, en heeft een wat koudere uitstraling.

Berlijns zilver, Nieuwzilver:
Berlijns zilver of Nieuwzilver is géén zilver.
Dit zijn benamingen voor Alpaca, een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel. Alpaca wordt ook wel hotelzilver, nikkelzilver of armeluis-zilver genoemd.
Allemaal geen zilver dus!

Fairtrade zilver:
Nog niet zo heel lang verkrijgbaar is Fairtrade zilver. Dit is zilver dat gedolven is met respect voor mens en natuur.
Er zijn veel misstanden in de zilver- en goudmijnen in de wereld maar daar komt gelukkig steeds meer verbetering in. Wil je daar ook aan bijdragen, vraag dan bij de goudsmid/juwelier naar Fairtrade zilver en goud!
Fairtrade zilver is meestal in een legering van 925 op de markt, maar het bijgemengde metaal kan verschillen. Soms is het ‘gewoon’ gelegeerd met koper, maar het komt ook voor dat er in plaats daarvan bijvoorbeeld Palladium is bijgemengd.
Dit heeft dan ook een klein effect op de kleur van het zilver en de mate van oxidatie.
Fairtrade zilver is (nog) iets duurder dan zilver wat in uit de gangbare mijnen komt, maar je doet er dan wel iets goed mee voor de wereld!

Gerecycled zilver:
Een ander duurzaam alternatief voor gangbaar zilver is gerecycled zilver.
Dit is zilver dat niet rechtstreeks uit een mijn komt maar al eerder was verwerkt, en een 2e, 3e, 4e leven (enzovoorts) krijgt door het om te smelten en er een nieuw sieraad van te maken.
De meeste edelsmeden werken al veel met gerecycled zilver en goud. Edelmetaal vergaat niet, dus ieder restje en ‘afvalstukje’ wordt schoongemaakt, omgesmolten en weer hergebruikt.
Ook oude sieraden van klanten kunnen zo hergebruikt worden!

Zilverklei:
Zilverklei of kneedbaar zilver bestaat uit een poeder van Fijnzilver met water en een bindmiddel, waardoor het als ‘klei’ te vormen valt.
Door verhitting in een oven vervliegt het water/bindmiddel en blijft er een voorwerp van puur zilver over. Deze manier van zilver verwerken valt te gebruiken voor vormen die niet of moeilijk op een andere manier te creëren zijn.

Verzilverd:
Een verzilverd sieraad houdt in dat het uit een ander (goedkoper) metaal gemaakt is, met een dun laagje zilver eroverheen.
Omdat sieraden van het 1e gehalte vrij waardevol zijn, zeker als ze wat zwaarder zijn, maken veel sieradenmerken gebruik van verzilverde onderdelen.
Maar het grote nadeel hiervan is dat dit laagje er af slijt, door het dragen en/of het poetsen, en dan zie je het goedkope metaal er doorheen. Je houdt dus al vrij snel een lelijk sieraad over.
Ga dus altijd voor kwaliteit!

En ter info:
Ik gebruik zelf voornamelijk gerecycled en/of fairtrade, 1e gehalte zilver.
Ik hou van de ‘levendigheid’ ervan, omdat het reageert op zijn omgeving door te verkleuren, maar ook net zo snel weer gaat glanzen als het wat aandacht krijgt.

925 sterling zilver is een prachtig materiaal met een hele mooie kleur, zacht en diep. 
Geef het voldoende zorg en aandacht en je hebt langer dan levenslang een dierbaar voorwerp! 

*****

Wat is eigenlijk het verschil tussen een goudsmid en een zilversmid? Niet wat je denkt!
Lees het in Blog 6!


Terug naar het blog overzicht
Share by: