KAREN KLEIN edelsmid
Onderhoud van sieraden, tip 8

Tip 8: Wat wordt er zwart? 
“Ik kan geen zilver dragen, want dat wordt bij mij meteen zwart” is een klacht die ik vaak te horen krijg. Hoe komt dat eigenlijk?
En kun je er wat aan doen?

Zilver oxideert vaak: het wordt zwart of gelig. Een eigenschap van zilver is dat deze reageert op de stoffen om zich heen. Net zoals koper groen kan worden, en ijzer kan gaan roesten.
Een grote boosdoener voor zilver is bijvoorbeeld zwavel: zet een zilveren lepeltje in een ei en hij wordt in mum van tijd gitzwart!


Nu leggen de meeste mensen hun sieraden niet vaak in een ei, (voor zover ik weet) maar zwavel zit ook in bijvoorbeeld wol, elastiek, latex, uien, rubber en sommige parfums, en zelfs gewoon in de lucht. 

Daarnaast reageert zilver op nog veel meer dingen: ook via je huid komen bijvoorbeeld stoffen vrij waar het zilver zwart van kan worden. 
De zuurgraad van je huid is verschillend, afhankelijk van wat je eet en drinkt, of je medicijnen gebruikt, of je ziek ben, en of je veel transpireert.

Ook stoffen in bodylotion en kleding kunnen een reactie bij het zilver oproepen, net als een hoge luchtvochtigheid. Daarom wordt zilver sneller zwart in de buurt van open water. 

Dus bij de ene persoon worden zilveren sieraden sneller zwart dan bij de ander, dit zegt weinig over de kwaliteit van het zilver maar vaak alles over de omstandigheden eromheen. 
Als je hier veel last van hebt kun je bekijken of je aan die omstandigheden iets kunt veranderen, om te zien of dat verschil maakt. 
Gebruik bijvoorbeeld eens geen bodylotion of parfum. Kijk of een ander dieet iets uitmaakt. Draag minder latex. Gooi die gracht dicht. Ik noem maar wat ;-)

Bij zilveren hangers kun je ook het volgende proberen: plak aan de achterkant van de hanger een klein stukje vilt.
Hierdoor maakt het zilver geen direct contact meer met de stoffen die op de huid zitten. De oxidatie kan daardoor verminderen .
Bijkomend voordeel is ook dat de hanger zo niet meer ‘plakt’ aan een wat bezwete huid, iets waar veel mensen last van hebben.

In een volgend blog zal ik ingaan op hoe je de oxidatie van zilveren sieraden het beste kunt verwijderen. En bestaat er eigenlijk ook oxidevrij zilver?
Stay tuned!

>Terug naar het blogoverzicht