KAREN KLEIN edelsmid
Onderhoud van sieraden, tips 1 - 7

Sieraden: mooi spul! :-) Bij aanschaf zijn ze nieuw in de wereld, schoon en fris en glimmend. Dat wil je graag zo houden. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? 
Hier volgen wat tips:


Tip 1: Draag sieraden niet altijd
Krasjes en deukjes ontstaan snel als je de sieraden dagelijks draagt. Doe vooral bij activiteiten zoals klussen, zwemmen, sporten of tuinieren de sieraden even af.   


Tip 2: Kijk uit voor potjes en flesjes
Wat er in een huishouden allemaal op je sieraden loert… Alledaagse middelen zoals handzeep, azijn, ammonia, chloor, nagellakremover, parfum, crèmes, haarlak, bodylotion, cosmetica en zelfs transpiratievocht kunnen voor verkleuringen en beschadigingen zorgen.
En hierdoor kunnen soms ook vlekken op de huid of in de kleding ontstaan.
Dus wees alert, en probeer contact tussen deze middelen en je sieraden zoveel mogelijk te beperken.


Tip 3: Let op de zon
De zon! Heerlijk natuurlijk. Maar wees je ervan bewust dat veel edelstenen slecht tegen plotselinge temperatuurswisselingen kunnen. En gekleurde stenen kunnen verbleken of van kleur veranderen door blootstelling aan de (felle) zon. Je zou niet de eerste zijn die een mooie dieppaarse amethist door de jaren heen ziet verbleken tot een miezerig bleekroze steentje…


Tip 4: Ook sieraden kunnen het té warm hebben
Verhitting wordt in de industrie zelfs expres als techniek gebruikt om edelstenen van kleur te doen veranderen. Denk er dus ook aan als je wel eens naar de sauna of de zonnebank gaat, om naast de kleren toch ook even die oorstekertje uit te doen ;-)


Tip 5: Organisch materiaal is extra gevoelig
In sieraden kan organisch materiaal verwerkt zijn: afkomstig van planten en dieren. Hierbij kun je denken aan parels en parelmoer van schelpdieren, koraal uit de zee, ivoor van (slag)tanden, hout, versteend hout, of barnsteen van gefossiliseerde boomhars. Organisch materiaal is vaak extra kwetsbaar en kan bijvoorbeeld ook uitdrogen en/of barstjes gaan vertonen.
Vraag dus bij aanschaf hoe je het materiaal het beste kunt verzorgen.


Tip 6: 
Goed opbergen
Liggen de sieraden altijd bij elkaar in een la of doosje? Dan kunnen de hardere materialen krassen en deuken veroorzaken bij de zachtere. (Zowel metalen als edelstenen zijn verschillend in hardheid). 
Het beste kun je de sieraden afzonderlijk in een zachte, schone doek bewaren.


Tip 7: Laat ze nakijken 
Het is altijd verstandig om je sieraden regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, te laten nakijken bij een edelsmid of juwelier. Zitten de edelstenen nog goed vast? Werkt de sluiting nog goed? Is er geen slijtage aan de verbindingen? Ook kun je de sieraden dan zonodig met speciale apparatuur laten reinigen.

 

Bonus tip:
Stay tuned! Later volgen er hier nog meer tips!

>Terug naar het blogoverzicht